18 Kasım 2013 Pazartesi

Plaza Tavukları

Doğal güneş ve havanın olmadığı, kötü bir benzetmeyle "Tavuk üretim çiftliklerinde küçük alanlara sıkıştırılmış, güneş görmeden ve yürümeden yaşayan tavuklar gibi." çalışan "Plaza Tavukları"nın durumu zordur...

Tüm o havalı koşturmacaların, büyük patronların, güvenlik kontrollerinin, takım elbise ve kravatların, yabancı misafirlerin, manyetik kapı kartları ve parmak iziyle çalışan kapıların, kapalı otoparkların yarattığı makyajın altındaki çalışma hayatı pek de uzaktan göründüğü gibi değildir.

İlişkiler bakımından rekabetin sınırlarının zorlandığı, samimiyetin unutulduğu, gösteriş ve abartılı hareketlerin olduğu bir yerdir plazalar. Fiziksel çalışma koşulları bakımından ise çok az sayıdaki şanslı kişinin cam kenarında masa kapabildiği, geri kalan çalışanların ise güneş yüzü görmeden kendi bölmelerinde çalıştığı bir ortam vardır. Temiz hava almak ise ayrı bir problemdir... Merkezi fan sisteminin tüm binaya aynı üflediği hava sebebiyle bilhassa öğleden sonra yaşanan oksijen eksikliği dolayısıyla bastıran uyku, sürekli yaşanan grip döngüsü, alt kattaki restoranda pişen yemek kokusunun her katı, bütün gün boyunca dolaşması gibi problem vardır. İkinci katta mikroplu mikroplu hapşuran plaza tavuğunun mikropları gün içerisinde katları gezer ve kendine bulduğu yeni kurban ile aşk yaşar.

Plazalarda çalışan insan profili bambaşkadır. Güzel üniversitelerden mezun, birden fazla dil bilen, Türkiye'nin en büyük şirketlerinin patronlarıyla çalışan, ortalamanın üzerinde maaş alan, sanki Amerika'da yaşıyormuşuz gibi kartvizitlerinde Türkçe yazı bulunmayan, velhasıl çok havalı insanlardır. Bu balondan havalı insanların da bir sonu vardır tabi... Akşam iş çıkışında kapıya dizilen servislere doluşup evlerine giderler, bir sigara içmek için bile kış soğuğunda kapının önüne dizilirler, ruh hali değişken patronlarından fırça yiye yiye alışkanlık kazanırlar ve en önemlisi de patronlarının da dile getirdiği gibi "Senin yerine adam çook..." fikriyle her gün yaşamak zorundadırlar.

Ben de onlardan biri olduğum için "Plaza Tavukları" hakkında emin olun ki daha çok yazı yazacağım, şimdilik bunu bir giriş gibi düşünün... Tavuklar tüm dünyayı ele geçirecekler, bekleyin...

Hiç yorum yok: