28 Mart 2014 Cuma

Seçme Hakkımız







Hepimizin malumu, Pazar günü yerel seçimler yapılacak. Eminim hepimiz vatandaşlık görevimiz ve hakkımız olan oy verme işini yapacağız. Hepimizin "bir oy"u, ülkemizin kaderini şekillendirecek. Lütfen "bir oy"unuzu esirgemeyin, 5 dakikanızı alacak oy verme görevinizi, hakkınızı yerine getirin. Kime oy verdiğiniz mühim değil, kendiniz için verin, varlığınız ve seçme hakkınız için verin... Peki oy "kullanamayanlar" ne yapacak? Bir insan neden oy kullanamıyor olabilir? Pek çok sebep olduğuna eminim ama son dönemde öğrendiklerim şöyle:



YEREL SEÇİMLERDE YURTDIŞI HAVALİMANLARINDA SANDIK AÇILMIYOR
ÖNEMLİ NOT: Bu yazıyı yayınladıktan sonra sevgili A CAT FROM LONDON, aşağıda görebileceğiniz yorumu bıraktı. Havalimanında kurulması gereken sandıklar konusunda yanlış bilgi aktarmışım. Sandıklar büyükelçilik, konsolosluk ve uluslararası havalimanlarımızda kuruluyormuş. Bu sandıklarda oy kullanmak için ise yurtdışında ikamet sahibi olmak gerekiyormuş... Önce kendi bilgisizliğim, ardından da konuyu danıştığımız muhtarın gazabına uğramışım. Bu katkısından dolayı A Cat From London'a çok teşekkürler. Hepberaber daha doğru bilgiler öğreniyoruz.
Sebep? Çok zarf olduğu için karışıklık yaşanabilirmiş...
Biliyor muydunuz? Ben bilmiyordum...
Nereden mi öğrendim? Annem şuan gezi amaçlı olarak yurtdışında bulunuyor. Altı ay evvelden yaptığı programı (malumunuz biletler erken alınınca çok daha uygun fiyatlara geliyor) sebebiyle en başından beri havalimanında açılacak sandıktan oy kullanacağını düşünüyordu. Bu haftabaşında seyahate çıkmadan evvel bağlı bulunduğu muhtara gitti. Konuyu açıklayıp, hazır etmesi gereken farklı bir evrak olup olmadığını ya da bildirim yapması gereken bir kurum olup olmadığını sormak için... Muhtardan yukarıdaki yanıt geldi... Oy kullanamayacaksınız denildi...  Annem bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak en büyük "hakkı" olan oyunu kullanamayacak.
GÖRME ENGELLİ VATANDAŞLAR İÇİN KABARTMA YAZILI PUSULA BASILMADI
Sebep? Bilmiyorum...
Görme engelli ya da değil, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının "hakkı" değil mi oy kullanmak? Hakkı...
Peki görme engelli vatandaşlar, nasıl oy kullanacaklar? Yanlarındaki refakatçi, nereye damgayı basmalarını gösterirse, oraya basacaklar... Bu refakatçi, kişinin yanında istediği (tanıdığı) birisi olacaksa ve güveniyorsa, tamam diyelim (bu bile oy kullanmanın gizlilik ilkesine aykırı bence). Eğer ki sandık görevlisinin refakatı mecbursa, oy kullanan kişi, görevlinin iyi niyetine nasıl güvenecek... Peki güvenmek zorunda mı? Kendi "gizliliği" içerisinde oy vermeye hakkı yokmu...?
FİZİKSEL ENGELLİLER İÇİN OY KULLANILACAK OKULLARIN ÇOĞUNDA RAMPA BULUNMUYOR
Sebep? Adaletsiz Türkiye...
Tekerlekli sandalyeyle hareket etmek mecburiyetinde olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, oy kullanacağı okuldaki merdivenleri nasıl çıkacak, nasıl oy kabinine girecek? Başkalarının yardımıyla ancak...
Bu bahsi geçen okullardaki problem her gün için geçerli... O okulda okuyan, okuyacak engelli bir öğrenci, nasıl tırmanacak merdivenleri? Nasıl lavaboyu kullanacak? Okumayacak mı?
Hepimiz oy kullanalım... Atatürk'ün bizlere verdiği seçme hakkımızı kullanalım... 

8 yorum:

A Cat From London dedi ki...

Yurtdışında havalimanlarında değil, büyükelçilik ve konsolosluklarımızda kuruluyor sandıklar. Bir de Türkiye'deki uluslararası uçuş yapan havalimanlarında. Ama anneniz zaten ikisinde de oy kullanamazdı, bunun için yurtdışında ikamet sahibi olması gerekiyor.
Engelli, yaşlı ve hasta vatandaşlar için, İstanbul Kadıköy Belediyesi telefonla aranıp randevu alındığı takdirde engelli aracı ve personel gönderiyor oy kullanmaya götürmek için. Keşke bütün belediyeler yapsa...

Kizlierkeklikedili dedi ki...

A Cat From London, çook önemli bir katkı oldu benim için bu bilgi, çook teşekkürler! Keşke muhtar da bu bilgiyi verseymiş... Bilseymiş... Hemen yazıma ekliyorum katkını ♥

Emrah Özdemir dedi ki...

Adaleti artık oy kullanacaklar sağlayacak. Güzel bir paylaşım emeğine sağlık.

Adsız dedi ki...

Çok güzel bir yazı olmuş canım.
Bize verilmiş en önemli haklardan birini kullanmamak için ne sebebimiz olabilir ki? Birebir görüşlerimizi yansıtan bir siyasal parti olmasa da, hayat tarzımıza, yaşam beklentilerimize en yakını tercih edip, görevimizi yerine getirmeliyiz.

YUUGEN dedi ki...

Teyzem görme, eniştem fiziksel engelli oylarını birbirlerinin yardımıyla verecekler sanırım :(

Gökkuşağı Dosyası dedi ki...

Bazı kişiler varmış, sınıfların kapısında bekleyip, yalnız gelen engellilere oy kullandırmayı iş ediniyorlarmış!! Çakal oğulları. Hangi partiye basacakları aşikar. Ben gözlemci olacağım, bize özellikle tembihlediler, bir kişi birden fazla kişiye refakat edemez diye.. Bakalım neler olacak seçim günü. Bu arada belirtmeden geçemeyeceğim, her vatandaş zarfların açılmasını, oy sayımını izleyebilir. Sandık kurulundan olmanıza ya da gözlemci olmanıza gerek yok. Saat beşte istediğiniz sandığın başına gidip, sonuna kadar izeyebilirsiniz, hakkınız. Kimse sizi dışarı çıkaramaz. Gözlemciler bütün gün orada olmak zorunda ama eğer buna vaktiniz yoksa, en azından sadece sayımı izleyerek bile oylarınıza sahip çıkabilirsiniz.;)

Burcu Odacı dedi ki...

Belki de birçok engelli vatandaş bu zorluklar yüzünden oy kullanmaya gitmeyecek...ayrıca başka şehirlerde okuyan öğrenciler de oy kullanmayacak...sınav diyecekler, pazartesi ders var diyecekler, para yok diyecekler...otobüs otobüs taşınacaklar vardır mutlaka ama onlar da malum...

Meltem D. dedi ki...

İzleyicilerinizdenim banada beklerim sevgiler.