1 Eylül 2014 Pazartesi

Paris'te Alışveriş - PARİS GEZİ YAZI DİZİSİ #16


Alışveriş konusunda bilgi ve tavsiye vermeye çok uzak bir tip olsam da Paris seyahatimiz boyunca tecrübe ettiklerimizi ve hediyelik eşya konusunu elimden geldiği kadar size aktarmaya çalışacağım.

Genel konuşmak gerekirse biz pek alışveriş yapmadık Paris'te... Hele öyle markalar, çantalar, ayakkabılar almadık... Biz daha çok döndüğümüzde de evimizde ve üzerimizde kullanabileceğimiz, baktığımızda anılar getiren ve yüzümüzü güldüren şeyler almaya çalıştık.

Öncelikle Paris'in kültürünün "sokak alışverişi" olduğunu belirtmem gerekiyor. Bizdeki gibi Amerikan özentisi, her köşe başında büyük büyük alışveriş merkezi yok. Sokak aralarında, caddelerde küçüklü büyüklü, her konuda bulabileceğiniz çoook güzel dükkanlar var; butikler, mobilyacılar, ahşapçılar, ayakkabıcılar, saatçiler vb. 

Paris'teki alışveriş serüveninizde aklınıza her zaman "Evde bunu nereye koyacağım? Bunu alırsam ne zaman giyeceğim? Türkiye'de bu yok mu ki de alıp yanımda taşıyayım? Türk lirasına çevirince ne kadar ediyor?" gibi soruları getirmenizde fayda olacağını düşünüyorum. Aksi halde o ortamdayken muhteşem gibi görünen bir şeyin, eve gelince çöp niyetine oradan oraya gezmesi muhtemel. Aynı şekilde, Türkiye'de bulabileceğiniz, fiyat olarak da benzer olan hiçbir şeyi oradan alıp da yanınızda taşımanıza gerek yok.

Hiçbir zaman aklınızdan çıkartmayın ki Euro olmuş 3 Lira, dünyanın en popüler şehirlerinden birisindesiniz, malesef ki her şey pahallı ;) Bu nedenle de alışveriş işini abartmamakta fayda var ki geldiğinizde sadece anılarınızı hatırlatsınlar, yeter ♥

Paris'te Hediyelik Eşya Alışverişi

Paris'in her yeri hediyelik eşya dükkanlarıyla dolu. Her müzenin çıkışında kendi hediyelik dükkanı ve o müzeye ait sembolik hediyeler olsa da her köşe başında bir hediyelik eşyacı bulmanız mümkün. Ben daha Paris'e gitmeden evvel hediyelik eşya olarak istediğimi biliyordum: büyük metal Eiffel Kulesi :) Her hediyelik eşyacıda bu kulelerden boy boy bulunabiliyor ama her yerde fiyatlar 3-5 EUR bile olsa farkediyor. Biz gezimiz sırasında pek çok yerde fiyat sorduk, sonrasında en uygun fiyatlısını yakalamaya çalıştık, aldık, evimizde başköşeye koyduk, her gün izliyoruz :) Bu metal Eiffel kulelerini, Eiffel Kulesi'nin etrafında işportada da satıyorlar ama dikkat edin onlar kalın metalden değil, oldukça kalitesiz bir malzemeden yapılmışlar. Bu nedenle onlardan almanızı tavsiye edemeyeceğim.


Hediyelik eşyacılardan, Eiffel Kulesi dışında bir şey aldık sayılmaz. Eşim daha evvel Paris'e gittiği için onun magnetlerini evimizde kullanıyoruz, yenilerini alma ihtiyacı hissetmedik. 


Hediyelik eşya bakımından Montmartre tepesindeki dükkanların birer cennet olduğunu belirtmeliyim. Bilhassa suluboyadan çoğaltılmış baskı resimler bizim çok hoşumuza gitti ve Paris'in meşhur yerlerinin ayrı ayrı bulunduğu 4 tane resim aldık. Bu resimler dışında dükkanlarda standart Paris hediyeliklerinin dışında porselenler, Paris bina figürleri, kutular, biblolar, orjinal suluboya ve yağlıboya tablolar var, hepsi birbirinden güzeller. Fiyatlar biraz pahallı tarafta olsa da mutlaka dükkanları gezmenizi tavsiye ederim ve ufak da olsa elbet kendinize uygun bir şey bulabileceğinize eminim.

Disneyland Paris Dükkanları

Eğer ki Disneyland Paris'e de gidiyorsanız mutlaka Disney dükkanlarına uğramanızı tavsiye ederim. Çeşit çeşit Disney karakterlerinin Paris temasıyla birleşiminin sonucunda çok şeker şeyler çıkmış ortaya. Küçük bir şey isterseniz mutlaka anahtarlık alın. Disneyland anahtarlıklar gerçekten çok güzel ve uzun ömürlüler. Ancak metal anahtarlıkları tavsiye etmiyorum, zamanla kararıyor ve ellere bulaşan koku yapıyorlar. Onun yerine plastikleri tercih edin, çok daha uzun ömürlüler ve koku yapmıyorlar. Biraz daha pahallı bir şeye kayabilirim derseniz, yine Disney mağazasında büyük kar küreleri ve biblolar var. Büyük boyların fiyatları 40-50EUR'den başlıyor olsa da o kadar güzeller ki! Keşke alsaydım dediklerimden oldu malesef...


Paris'te Giyim, Ayakkabı, Çanta Gibi Kişisel Alışveriş 

Yazımın başında belirttiğim gibi sokak alışverişi usulü olan Paris sokaklarında uzun uzun turlayıp, dükkanlara girip çıkın. Elbet kendinize uygun, evinize getirmeye değeceğini düşündüğünüz bir şey bulacaksınızdır. Ancak derseniz ki ben bir yere gireyim ve her şeyi alıp çıkayım, o zaman iki tane alışveriş merkezi var. Birisi alışveriş yapmasanız bile mutlaka gidip görmeniz gerektiğini düşündüğüm muhteşem Lafayette Alışveriş Merkezi (Galeries Lafayette). Binanın mimarisi, tek telimeyle muhteşemken, içeride bulunan markalar modeller de birbirinden muhteşem. Ancak unutmayın ki bu alışveriş merkezindeki tüm ürünlerin, tek tek mağazalarından bakarsanız en azından 10-20 EUR fiyat farkı olduğunu göreceksiniz. Bu nedenle mağazalarda bulabileceğiniz ürünleri, buranın güzelliğiyle gaza gelip de almanızı önermem.



Daha uygun fiyatlı, bildiğim markaları alayım derseniz de La Defense'ta bulunan Les Quatre Temps Alışveriş merkezini tercih edebilirsiniz. Hem Lafayette gibi kalabalık değil, hem de markalar ve ürünler, mağazalarına göre burada daha uygun fiyatlılar.

Sokak mağazalarındaki butiklerde de birbirinden güzel şeyler bulabilirsiniz. Misal annem kaldığımız evin caddesindeki küçük dükkanlardan birinden kendisine şahane bir çanta aldı. Hem çok farklı, hem de yine Türkiye'deki fiyat aralığındaydı.


Paris'te Parfüm Alışverişi

Parfüm deyince hepimizin aklına Paris gelmiyor mu? Eski zamanlardaki kişisel ve genel pis kokuları önlemek için icat ettikleri mis kokuların, günümüzde girdikleri birbirinden şık şişelerle hayatımıza sokmadılar mı? İşte Paris'e gelince parfümeri gezmemek de olmuyor... Bildiğimiz markaların, bildiğimiz şişelerinin dışında cadde dükkanlarında pek çok özel parfümeri, kişiye özel kokular yaratan dükkanlar bulunuyor. Biz de bol bol parfümeri gezdik... Annem yukarıda anlattığım Lafayette Alışveriş merkezinin cazibesine kapılıp parfümünü oradan aldı. Çok çok güzel, misss koktu! Biz ise eşimle beraber parfümümüzü Paris seyahatimizin dönüşünde Charles de Gaulle Havalimanı'ndan aldık. Hem fiyatları şehiriçine göre daha uygundu, hem de ikinciye %20 indirim yapıyorlardı. Bu sayede ikimizin parfümü oldukça ucuza gelmiş oldu.

Derseniz ki ben daha özel bir şey istiyorum, işte o zaman tam yerindesiniz. Gitmeden önce internette "kişiye özel parfüm" diye aradığınızda paris'in sokaklarının harita üzerinde ışıl ışıl yandığını göreceksiniz :) Gittiğinizde de gözünüze kestirdiğiniz dükkanları gezip, tamamen kendinize ve teninize özel bir parfüm alabilirsiniz...



Paris'te Takı, Mücevher Alışverişi

Paris deyince akıllara takı ve mücevher gelmez sanırım. Ancak bilhassa erkek takıları için aslında tüm Avrupa şehirleri bulunmaz bir imkan denilebilir. Çünkü bizim kültürümüzde erkek takısı pek popüler değildir (var olanlar da sadece Osmanlı temalı) ama Avrupa'daki erkekler ufak da olsa takı takıyorlar. Paris'te ise durum biraz daha boyutlu. Nüfusunun çoğunluğunu oluşturan Afrika kökenli Parisliler takıya çok meraklılar. Saatler, zincirler, bileklikler, deri aksesuarlar, kolyeler derken hafiften "tak takıştır" gibi görünse de aksesuarlarıyla kendilerini ifade etmenin yolunu bulmuşlar. Bu nedenle aksesuar dükkanları erkeklere pek çok farklı takı alternatifi sunarken, saatçi vitrinlerinde en az kadın saati kadar çeşitli erkek saatleri göze çarpıyor.

Küpesi, saati ve bilekliğinden başka bir şey takmayan eşime, ne zamandır memnun olmadığı alyansını değiştirmeyi Paris'te iş edindik kendimize. Mücevher dükkanlarını gezdik uzun uzun ve sonunda Türkiye'de pek sık denk gelinmeyen güzellikte, modern bir alyans aldık. Tabiki dükkanda beğendiğimiz çok güzel şeyler olunca yanına bir de bileklik ekledik. İkisi de sıradan ve kısa ömürlü şeyler olmadığı için uzun yıllar boyunca anılarıyla beraber takıp kullanabilir diye düşündük. Aynı dükkandan annem de kendine çok güzel bir bileklik aldı, anılarını koluna bağladı.


Herkes böyle bir şeyler alırken ben de boş durmadım tabiki... En kıymetlim olan Pandora bileziğime Eiffel Kulesi charm'ı (Türkçe karşılığını nasıl söyleyeceğimi bilemedim, bilezik eklentisi değil, boncuk değil, bilemedim, büyü diyebilirim). Pandora bileziği olanlar varsa aranızda, Paris Pandora mağazaları hakkında da ufak bir bilgi vermek isterim. Paris'te çok fazla Pandora mağazası var. Hepsi de İstanbul'da bulunan mağazalarından daha büyük, daha çok çeşitli ve çok daha güzeller. Bilhassa Pandora bilezik charm'larının çeşitlerini size anlatamam... Fiyatlar ise Türkiye ile aynı... Bu nedenle gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilirsiniz. Ben Pandora bileziğim için Eiffel Kulesi charm'ını Louvre müzesinin altındaki ufak alışveriş merkezindeki Pandora mağazasından aldım.

Not: Fotoğraflar, internetten bulduğum profesonel fotoğraflardır. Alışveriş sırasında gözüm fotoğraf makinemi görmemiş, neden acaba :)
* Tüm Linkler Ayrı Pencerede Açılır *





8 yorum:

Emrah Özdemir dedi ki...

Galeri la fayetta nasıl bir binadır yahu öyle hayran kalmamak elde değil. :) Orada nasıl kaybolmadınız :D Çok güzel bir tanıtmışsın çok teşekkürler birde o Montmartre tepesindeki dükkanların olduğu yeri nedense bizim oturduğumuz evin oraya benzettim. Keyifli gezmeler efendim.

Gökkuşağı Dosyası dedi ki...

Çok güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş, ellerine, kalemine sağlık. :) Valla en güzelini yapmışsınız, anı niteliğinde şeyler almakla. Çok akıllıca. Tatil coşkusuyla olmayacak şeyleri bavula doldurup, bir de üstelik gereksiz yere euroları saçma tuzağına düşmemişsiniz, keşke herkes böyle bilnçli olsa.

Emel Sevren Pınar dedi ki...

ay ben 6. bölümden terkim hocam:) Mazeretim var ama:)
16 olmuş abowwww...nasıl yetişicem, en sondan başladım okumaya dur:)
Birlikte çalıştığımız bir doktor vardı geçen sene, bana paristen eıffel kulesi kolye ucu getirmişti ama öyle berbat bişeydi ki afedersin, iki günde karardı, pulpul döküldü, ayıp olmasın diye takmıştım bir iki, boynumu siyaha boyadı falan:)
demek ki o işportacılardan almış uyanık:)
Geç oldu bunu öğrendim ama neyse artık:)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Emrah Özdemir, sorma Lafayette acayip güzel bir yer, dediğim gibi alışveriş için olmasa bile mutlaka gidilmeli, o bina görülmeli :)

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Gokkusagi Dosyasi, nedense yurtdışına çıkınca her gördüğünü almak istiyor insan :) kaliteli, kalitesiz, ne yapacaksın belli olmayan çok şey alıyor... Bu defa tuttum kendimi :))

Kizlierkeklikedili dedi ki...

Emel Sevren Pınar, cık cık cık cık :)) aşkolsun keyfine bak, arada dönüp bakman bile yeterli benim için, hoşgelmişsin ♥

Maalesef çok kalitesiz şeyler var ortada... Sırf almış olmak için alınca ve biraz fazla ucuza kaçınca kısa ömürlü ve sağlıksız oluyor...

sebuş dedi ki...

ben daha önce bu bloğu nasıl gözden kaçırmışım.. şapşahane bir anlatım ile sayende yeniden dolandım oraları..
ne güzel ne güzel..

Kizlierkeklikedili dedi ki...

sebuş, çok teşekkürler güzel yorumun için ♥ Beğenmene öyle sevindim ki... İşte böyle yorumlar için sıkılmadan yazıyorum, çok teşekkürler ♥